1 Şubat 2011 Salı

Yaprak Aras : İFW Hakkında

İstanbul Fashion Week (İFW) bu hafta, santralistanbul'da düzenleniyor. 3 Şubat Perşembe günü Gizia defilesiyle başlayacak olan etkinlik dört gün sürecek ve 6 Şubat Pazar günkü Koton parti-defilesiyle son bulacak. Dokuz tasarımcının solo defile düzenleyeceği,üç karma defilenin yer aldığı organizasyonda ayrıca dokuz markanın defilesi var. 18 tasarımcı ve dokuz marka, 21 defile gerçekleştirecek.



ALİ AĞAOĞLU
Emlak sektörünün tanınmış ismi, işadamı Ali Ağaoğlu, İstanbul Fashion Week'in önde gelen sponsorlarından. "İstanbul dünyadaki moda başkentlerinden biri olacak," diyen Ağaoğlu'nun etkinlik için 700 bin TL ödediği konuşuluyor. İşadamının moda sektörüne ilgisinin, açmayı düşündüğü büyük AVM'yle devam edeceği söyleniyor. IFW'nin büyük sponsorunun, etkinlik alanında büyük bir VIP lounge'ı da olacak.


BURLESK'İN YILDIZI
ABD'li aktris ve burlesk yıldızı Dita von Teese, Damat Tween'in defilesinde podyuma çıkacak. Markanın 200 kişilik partisine de katılacak olan von Teese'in gecede Damat marka bir takım elbise giyeceği konuşuluyor. 20. yılını kutlayan markanın defilesinin ilk bölümü Tween, ikinci bölümü Damat koleksiyonunun 'limited' parçalarından oluşuyor. Smokin ve davet kıyafetlerinin yeni yorumlarının sergileneceği koleksiyonda gece mavisi, şarap kırmızısı, ördekbaşı yeşili gibi renkler dikkat çekiyor.

CPI
IFW'ten bir gün önce açılacak olan CPI (Collection Premier İstanbul) fuarı dört gün sürecek. Fuara 40 bin ziyaretçi bekleniyor.

ÇANTA
Yıldızı hızla yükselen genç tasarımcılardan Zeynep Tosun bu yıl çantalarıyla da konuşulacak. Kendi tasarladığı ve özel bir işçilikle üretilen deri örme çantalar, lacivert, kiremit ve ten rengi ağırlıklı kıyafetleri tamamlıyor. Tosun'un 'şık ve sert' kadını deri giyiyor; ceket, yelek, palto uzun etekler ve elbiseleri tercih ediyor. Koleksiyonun styling'ini yine Elle dergisinin moda editörü Hafize Çeliktürk yapıyor.

DİSKO
Koton, parti kıyafetleri ağırlıklı 'party wear' koleksiyonunu 70'lerin atmosferini ve parti havasını daha iyi yansıtmak için Discorium'da sunacak. 'Sunumlu parti' havasında geçecek olan etkinlik, Elle ile ortaklaşa yapılıyor. 70 parçalık koleksiyon NY'un efsane kulüplerinden Studio 54'ün esintisini taşıyor. Koton bizi belki Studio 54'e değil ama, diskoya götürüyor.

ESKİ MANKENLER
Simay Bülbül, dünyadaki 'zamanın ünlü mankenlerini podyumda yürütme' modasına uyuyor ve defilesine Ebru Ürün'ü çıkarıyor. Bülbül'ün ilkel kültürlerin özlerini korumaya çalışan ve yeni dünya düzenine direnen kabile kadınlarından ilham alan koleksiyonunda özel kesimli deriler, işlemeler ve baskılar öne çıkıyor. Defile sonunda sürpriz bir kıyafet çıkabilir! Bu arada Derimod podyumunda da Çağla Şikel, Demet Şener, Azra Akın, Ece Sükan ve Sedef Avcı yürüyecek.

FİLM
Atıl Kutoğlu'nun esin kaynağı, Alfred Hitchcock'un Kuşlar filmi. Defileyi yine Alman topmodel Franziska Knuppe ve Avusturya Prensesi Camilla Von Habsburg izleyecek. Filmler, defileler esnasında da karşımıza çıkacak. Colin's'in esin kaynağı, RocknRolla filmi. Günseli Türkay'ın 'kırık porselen'lerden esinlendiği, İngiliz porseleni baskılı ve dantel ağırlıklı koleksiyonunun öncesinde, Murathan Özbek'in Kırık Porselen adlı kısa filmi gösterilecek.

GAMZE SARAÇOĞLU
Gamze Saraçoğlu, bambaşka bir yanıyla karşımıza çıkacak. Barok dönemin ihtişamından etkilenen tasarımcının koleksiyonu, bildik yumuşak Saraçoğlu stiline göre biraz daha karanlık. 40 parçalık koleksiyon, astardan ipliğine kadar ipek ağırlıklı. Pudra tonları, siyah, lila ve bej ağırlıkta. Özellikle kalçaya kadar uzanan botlar ve Penti'ye ürettirilen özel çoraplarla kombinlenen botlar öne çıkıyor. Saraçoğlu'nun Parfüm Tasarım Atölyesi'yle beraber ürettiği özel parfümü de davetiyeden defile alanına kadar duyumsayacaksınız.

HAKAN ÖZTÜRK
Moda editörü Hakan Öztürk, Özlem Kaya, Gül Ağış, Nejla Güvenç ve Gamze Saraçoğlu'yla birden çalışarak styling rekoru kırıyor. "Tasarımcılar koleksiyonlarıyla aylarca uğraştığı için merkezden uzaklaşabiliyor," diyen stylist tasarımcıların bütünlükten kopmamaları, fazla ekleme yapmamaları için danışmanlık veriyor, Dinçer Şirin'le beraber makyaj ve müzik bütünlüğüne de müdahale ediyor.

İMA
IFW'in düzenleyicilerinden İstanbul Moda Akademisi (İMA), 2, 3 ve 4 Şubat'ta CPI stand alanında 'Circle Project' isimli bir atölye düzenleyecek. Yine 2 ve 3 Şubat günlerinde trend seminerleri de verilecek.

JALE HÜRDOĞAN
IFW'e ilk kez katılan Hürdoğan, Nişantaşı'ndaki butiği Janucha'yla tanınıyor. 'İnsanın kaotik ruh halinden ve ancak bu ruhlardan çıkabilecek yıldızlardan' ilham aldığı koleksiyonunda 70'lerin silüetleri ön planda.

KIVANÇ TATLITUĞ
Kadınlar için moda haftasının doruk noktalarından biri olabilir diye düşünüyorum. Kıvanç Tatlıtuğ, 20. yılını kutlayan Mavi'nin defilesini izlemeye gelecek. Yani Çok mu Çok Oluyoruz? reklam filmi, gerçeğe dönecek! Markanın 2011 kış sezonu sloganı, 'The Jean is Mavi'. Markanın denim üzerindeki birikim ve uzmanlığını vurguluyor.

LUG VON SIGA
Lug von Siga markasıyla ilk solo defilesini yapacak olan Gül Ağış'ın markasının ilham kaynakları: Patti Smith ve Picasso. 70'lerin punk rock kraliçesiyle ünlü ressamı koleksiyonunda bir araya getiren Ağış, gri, siyah ve saks mavisi ağırlıklı, düz ve büyük görünümler, asimetrik formlar, vücuda oturan kesimler, deri, kaşmir ve ipek kullanmış.

MEKAN
Defileler, santralistanbul'un Ana Galeri Binası'nda gerçekleştirilecek. Ramsey'in defilesi ise Enerji Müzesi'nde olacak. Üç katlı binanın kompaktlığı izleyicilerin hayatını kolaylaştırsa da salonların darlığı, ayakta konukları zorlayabilir. Ayrıca mekanın darlığı nedeniyle backstage, bir alt katta olacak.

NİYAZİ ERDOĞAN
Erkek modasının parlayan yıldızı, tasarımcı Niyazi Erdoğan'ın ilginç bir teması var: Dolmuş. "Dolmuş, bizim yaratıcı zekamızdan doğan bir toplu taşıma kültürü. Yoğun göçler karşısında yetersiz kalan ulaşım araçlarına halkın çözümü," diyor. 70'lerdeki göçler, değişim ve sonucu olan arabesk kültüründen esinlenen Erdoğan, bizi o yıllara götürüyor; o döneme ait formları bugünün gözüyle koleksiyona taşıyor. Erdoğan'ın takılarını Bihter Aida Pekin tasarlamış. Müzik ise, Dinamo 103.8'in dikkat çeken DJ'i, Tutan'a ait.

ONLINE MODA
IFW'in online moda sponsoru yine Markafoni. Etkinlikleri http://blog.markafoni.com'dan yayınlayacak olan Markafoni, katılımcıları da fotoğraflayarak sokak stilini gözler önüne serecek. Defilelerin video'larını da yayınlayacak olan Markafoni, blog'undan defile davetiyeleri hediye edecek. Blog, mobil olarak da takip edebilecek.
ÖZGÜR MASUR
Masur'un (ortada) 'göz illüzyonu yaratan' 'Bugün' adlı koleksiyonunu Mehmet Turgut (sağda) fotoğrafladı. Model Serenay Sarıkaya da (solda) çekimlerde yer aldı.

PARTİ
IFW'te her gece bir parti olacak. Açılışı, 2 Şubat'ta Moda Tasarımcıları Derneği ve Vogue, Enerji Müzesi'ndeki partiyle yapacak. Ertesi gün Ramsey ve Elle partisi düzenlenecek. Zeynep Tosun, Zeynep Erdoğan ve Niyazi Erdoğan'ın karma defilesinin partisi, Ghetto Session'da olacak. Kapanış etkinliği ise Koton'un defile-partisi.

ROMANTİK
Özlem Kaya'nın romantizm ağırlıklı koleksiyonunda buharlı teknolojiden esinlenen 'steampunk' akımının izleri, daha çok aksesuarlarda görülüyor. 30 parçalık koleksiyonda uzun etekler, düşük ağlı pantolonlar, ipek bluzlar ve kaşmir paltolar öne çıkıyor

SPONSOR
Mehtap Elaidi ve Gamze Saraçoğlu'nun ana sponsorları Boyner. Niyazi Erdoğan'ın aksesuarları Derimod'dan. Penti ise Simay Bülbül, Özgür Masur, Zeynep Erdoğan, Elaidi, Saraçoğlu ve Gül Ağış'a özel çorap üretmiş

ŞİRİN KARAKTER
İlk kez defile yapacak olan Aslı Güler de 70'lerden etkilenmiş. Zamanın stil karmaşasını "Her şey var," diyerek özetleyen Güler koleksiyonunda 70'lerden bir çizgi karaktere, Cin Ali'ye de yer vermiş.

TAKI DEFİLESİ
IFW'de ilk kez bir takı defilesi gerçekleşiyor. Deniz Kaprol'ün 'Fallen Angels' isimli kadın takılarından oluşan koleksiyonunu erkek modeller tanıtacak!

ULAŞIM SORUNU
santralistanbul'a gideceklere uyarı: Otoparka yalnızca tasarımcıların yük araçları alınacak. Aracınızı yakınlardaki otoparklara bırakmanız şart. IFW, Miniaturk'ten shuttle kaldırıyor.

ÜNLÜLER
Damat defilesine çıkacak olan süpermodel Irina Shayk'ı izlemeye, sevgilisi futbolcu Cristiano Ronaldo'nun gelebileceği söyleniyor.

VIP'SİZ SUNUM
Paris Moda Haftası'na hazırlanan Arzu Kaprol, koleksiyonunun bir kısmını, Kuruçeşme'deki ofisinde, sadece basını ve satın almacılardan oluşan 40-50 kişilik bir gruba sunacak.

YENİ MEDYA ETKİSİ
Mehtap Elaidi'nin ilham kaynağı, sosyal medyanın da etkisiyle oluşan 'çoğul yalnızlık'. Özgür Masur ise sosyal medyayı (Facebook) mankenlik eğitimi almış ama mankenlik yapmamış taze yüzler' bulmak için kullandı.

ZEYNEP ERDOĞAN
Tasarımcının fırça darbesi desenlerinin yanı sıra gömlek elbise ve triko bereleri de dikkat çekiyor.


Sabah Gazetesindeki Yaprak Aras Şahinbaş köşesinden alınmıştır.

2 modacı yorumda bulunmuş:

demet dedi ki...

ezberliycem bu haberleri.saol paylaşım için.bloğuma beklerim =)

Deli Aşına Kendi Gönenirmiş dedi ki...

serenay, felicity huffman'a şaşırtıcı derecede benziyor.

 
[Valid Atom 1.0] Follow my blog with bloglovin´