15 Temmuz 2010 Perşembe

İMA'DA HÜSEYİN ÇAĞLAYAN,ECE SÜKAN VE DOÇ.DR GÜLAY HASDOĞAN

Ekonomi toplumuna geçiş sürecini tamamladıkça Türkiye'nin dünya modasındandan daha fazla yer alacağını anlatan moda tasarımcısı Hüseyin Çağlayan;

Yaşlı Avrupa modası tarih içinde ölürken Türkiye gençliğinin avantajını yaşıyor.
ImageHost.org

Dünyaca ünlü Türk moda tasarımcısı Hüseyin Çağlayan,modanın gelişmiş ülkelerde çok daha hızlı geliştiğini söyleyerek 'İtalya tarım toplumundan ekonomi toplumuna geçişini bizden daha önce tamamladığı için Türkiye'nin önünde yer alıyor.Ancak Türkiye de bu yönde öok önemli gelişmeler yaşıyor.Ekonomi toplumuna geçiş tamamlan,dıkça Türkiye, dünya modasından daha geniş pay alacak.Öte yandan yaşlı Avrupa tarih içinde ölürken Türkiye genç bir Cumhuriyet olmanın avantajını yaşıyor.' dedi.
ImageHost.org
GELECEĞİN KİMLİĞİ YOK!

Büyük ilgi gören söyleşide Hüseyin Çağlayan, modanın öncelikle ekonomik süreci tamamlayan toplumlarda geliştiğini söyledi.
Hüseyin Çağlayan, Batı’nın elitlerinin yıllar önce Doğu’ya gidip, oradaki tasarımları aldıklarına dikkat çekerek, bugün artık buna ihtiyaç kalmadığını ifade etti. Londra, Milano gibi merkezlerin bulunduğu ülkelerin ekonomilerinin dönüşüm süreçlerini tamamladıklarını ifade eden Çağlayan şöyle devam etti:
“Kuruluş tarihi çok daha eski olan Avrupa ülkeleri yavaş yavaş tarih içinde boğuluyor. Avrupa bundan dolayı ölüyor. Türkiye genç bir cumhuriyet ve hep geleceğe bakıyor. Gelecekse kimliksiz bir kavram. Yeni olanın bu gelecek içinde şansı daha yüksek. Bu nedenle Türkiye bulunduğu coğrafyada büyük avantaja sahip.”



Hüseyin Çağlayan, bir soru üzerine, acı bir gerçek olsa da moda endüstrisinin elite bağlandığını söyleyerek, bu işte başarılı olabilmek için çevrenin önemine dikkat çekti.
Çağlayan, işine kendini adamış ve işinde iyi olan kişilerin, bu dezavantajı mutlaka tersine çevireceğini sözlerine ekledi .



İstanbul Moda Akademisi'nde(İMA),düzenlenen 'moda tasarımı ve endüstriyel tasarım' konulu söyleşiye katılan Hüseyin Çağlayan ,Vogue Türkiye Moda ve Stil danışmanı Ece Sükan, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Endüstri ürünleri tasarımı bölüm başkanı Doç.Dr.Gülay Hasdoğan'ın sorularını yanıtladı.

Time iletişim'e ve İstanbul Modern'e beni davet ettikleri için teşekkür ederim.

2 modacı yorumda bulunmuş:

Efe ELMASTAŞ dedi ki...

Hüseyin Çağlayan kanımca yanlış düşünüyor.Ekonomi toplumu dediği kapitalizmin gelişmesi moda tasarım ve üretimine yaradığı nokta sadece ucuz işgücü kapsamında kendini göstermekte... Yaşlı Avrupa diye kastettiği kendini sendikal anlamda geliştirmiş ve olan her hükümet baskısında kendini meydanlarda gösteren işçi sınıfını kastetmekte. Türkiye'nin bu gidişatı ise sınıfların arasındaki arayı daha çok açmakta ve üreten kesimin daha çok ezilmesine yol açmaktadır. Çağlayan'nın kastettiği şey bundan ibarettir.

Serap dedi ki...

Bende ordaydım :) Güzel bir söyleşiydi.

 
[Valid Atom 1.0] Follow my blog with bloglovin´